Jaarrapportage 2019

Overig

Mijlpalen 2019

In juli startten de werkzaamheden om de Lauwersmeerdijk te versterken. Deze versterking is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Het gaat om 4,4 kilometer dijk tussen het natuurgebied de Peazemerlannen en de R.J. Cleveringsluizen. Dit deel van de dijk is niet veilig genoeg, onder andere doordat er scheuren zitten in het asfalt op de dijk.

Interlock-zetstenen
Aan de onderkant van de dijk komen duurzame Verkalit interlock-zetstenen te liggen. Deze stenen passen in elkaar en zijn buigzaam. Het voordeel van de zetstenen is dat verzakkingen in de dijk meteen te zien zijn, terwijl de dijk zijn sterkte behoudt. Ook is voor dit systeem minder beton nodig. Het asfalt en de blokken die op de dijk liggen, worden voor de nieuwe bedekking hergebruikt.

Recht stuk
Verder krijgt de dijk een andere vorm. Er komt een recht stuk in dat golven breekt bij extreem hoogwater. Wanneer er geen hoogwater is, is het rechte stuk te gebruiken als fietspad. De hoogte van de dijk blijft hetzelfde. Alle werkzaamheden zijn volgens planning in het najaar van 2021 klaar.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 05/27/2020 11:45:40 met de export van 05/27/2020 11:44:45