Jaarrapportage 2019

Programma bestuur en organisatie

Wat hebben we gedaan?

Omgevingswet
De omgevingswet treedt in 2021 in werking. De omgevingswet bundelt de wetgeving en de regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Daarmee vormt de wet de basis voor de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. De omgevingswet speelt daarmee in op de veranderende rol van de overheid. Dat vraagt om  een nieuwe manier van werken en omgaan met burgers en bedrijven. De omgevingswet verlangt transparantie, digitalisering van de klantcommunicatie, participatie, een integrale benadering en werkwijze en samenwerking tussen overheden en met burgers en bedrijven.
De invoering van de omgevingswet wordt gefaseerd uitgevoerd, waarbij we onderscheid maken tussen een transitie- en een transformatiefase. De transitiefase gaat over de verandering in structuur van het stelsel. De transformatiefase gaat over de nieuwe manier van werken en omgaan met burgers en bedrijven.
Onderdeel van de transitiefase is het opstellen van een nieuwe waterschapsverordening en het aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het nieuwe omgevingsloket. Doordat in het nieuwe stelsel geografische informatie onderdeel wordt van de nieuwe digitale waterschapsverordening, worden hoge eisen gesteld aan onze gegevenshuishouding. Hiervoor sluiten we aan bij het programma Digitale Transformatie.
In 2019 zijn we begonnen met het opstellen van de nieuwe waterschapsverordening. Ook startten we met het uitwerken van de procedure van het projectbesluit en een toetsingskader om te bepalen wanneer het projectbesluit toegepast wordt.
Om te kunnen voldoen aan de eisen die de omgevingswet stelt aan de processen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving is in 2019 ook het project Zaakgericht werken gestart. Het zaakgericht en digitaal afhandelen is voor deze processen een randvoorwaarde om te voldoen aan de eisen van de omgevingswet. Met de invoering van zaakgericht werken kunnen ook de functionaliteiten van een klantcontactsysteem gerealiseerd worden. Hiermee leggen we een basis voor een klantbenadering die past bij de geest van de omgevingswet.
In 2019 is een keuze gemaakt voor een zaaksysteem, in 2020 richten we dit voor de processen vergunningverlening, toezicht en handhaving in. De overige dienstverleningsprocessen volgen later.

Digitalisering
In 2019 zijn we gestart met het opzetten van een meerjarig programma van de digitale overgang. Dit programma richt zich op een aantal strategische doelen die in samenhang worden beschouwd. Het gaat hierbij om de volgende 5 doelen:

  • Waterschapstaken transparant uit te voeren. Dit betekent dat we onze informatiebehoefte helder hebben. Dat we gaan sturen op gebiedsgerichte informatie. Dat we onze informatie digitaal beschikbaar hebben voor iedereen (open data). Tenzij de informatie vraagt om afgeschermd te worden.
  • Kennis en ervaring te delen met andere als het gaat om het inzetten van slimme technologie.
  • Digitaal toegankelijk zijn en open staan voor de ideeën van de samenleving. We kunnen op basis van data snel en integraal handelen.
  • De organisatie data gedreven te organiseren door het gebruik van slimme technologieën. Het creëert meerwaarde voor de organisatie en de samenleving.
  • We nemen de medewerkers en het bestuur mee in de veranderende samenleving waar digitale processen een steeds grotere impact hebben op ons dagelijks handelen.

Het programma werkt aan verbinding van bestaande activiteiten en projecten gericht op de digitale overgang, zoals de baseline op orde maar ook de Omgevingswet, omdat hier ook gewerkt wordt aan het zorgen voor actuele en betrouwbare gegevens. Dit hangt ook samen met het op orde brengen van onze digitale dienstverlening zoals dit ook verwoord is in de paragraaf ‘Omgevingswet’. Daar lichten we zaakgericht werken toe en de voordelen die het oplevert.
Met het programma Digitalisering brengen we de gegevenshuishouding op een hoger niveau. Door gegevens te uniformeren, te bundelen en vindbaar te maken kunnen externe partijen onze informatie ook eenvoudiger gebruiken.
Daarnaast zet het programma in op het versnellen van projecten als het gaat om het gebruik van slimme technologieën (bijvoorbeeld de inzet van drones, data science met behulp van satellietdata, opsporen van lekken in de primaire keringen met warmtebeeldcamera’s). We zijn daardoor in staat het processen efficiënter te maken. Daarnaast is het programma ook bezig met het ontwikkelen van dashboards waar realtime informatie gegenereerd kan worden.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 05/27/2020 11:45:40 met de export van 05/27/2020 11:44:45