Jaarrapportage 2019

Programma bestuur en organisatie

Wat hebben we gedaan?

Personeelsbeleid
We anticiperen op de toekomst en willen een moderne, slagvaardige en integraal werkende organisatie zijn. De organisatie blijft daarom voortdurend in beweging en verdwijnen er taken of vullen we ze anders in. Door instrumenten als strategisch personeelsplanning, vitaliteit, leren & ontwikkelen en mobiliteit investeren we in duurzame inzetbaarheid van medewerkers op korte en lange termijn. Verdere professionalisering van de organisatie vraagt om het continu ontwikkelen van medewerkers. Daarom is in 2019 geïnvesteerd in vakopleidingen, teamontwikkeling en management development.
Daar past ook een werkomgeving waar werknemer en leidinggevende regelmatig spreken over duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling, te behalen resultaten en de voortgang daarvan. De leidinggevende faciliteert en coacht de werknemer bij het behalen van resultaten en ontwikkelafspraken. Een gelijkwaardige continue dialoog in de vorm van 2-spraak draagt bij aan die gewenste werkomgeving. In 2019 is de pilot 2-spraak succesvol afgerond. Voor 2020 wordt dit omgezet naar een regeling voor alle medewerkers
Naast voldoende instroom van jongeren is het belangrijk dat oudere medewerkers op een gezonde manier naar hun pensioen toe kunnen werken. Om dat te bereiken, hebben we in 2018 het Generatiepact afgesloten. In 2019 is deze regeling geëvalueerd en met een jaar verlengd.
Op 18 november startte het Sectoraal Medewerkersonderzoek Waterschappen 2019. Alle medewerkers ontvingen hiervoor een uitnodiging. Als Wetterskip Fryslân hebben we voor extra verdieping van het onderzoek gekozen om meer inzicht te krijgen in onze organisatie. De resultaten zijn inmiddels bekend. Daaraan wordt op verschillende niveaus met 2-spraak een vervolg gegeven.

Participatiewet
We streven naar een inclusieve arbeidscultuur waar op alle niveaus in de organisatie mensen werken met een arbeidsbeperking, zowel in uitvoerende als in leidinggevende functies. We hebben een samenwerking opgezet met de sociale werkvoorziening in Fryslân in onderhoudstaken (Grienskip). Verder plaatsen we medewerkers vanuit de doelgroep, bieden stages aan en geven voorlichting aan scholen uit de doelgroep.
Voor de uitvoering van de Participatiewet werken we samen met het A&O fonds Waterschappen, het UWV en organisaties die bemiddelen bij de doelgroep.

Voortdurend verbeteren
Afgelopen jaar zijn weer diverse nieuwe verbeterprojecten opgepakt maar zijn ook verbeterprojecten van voorgaande jaren verder verbeterd. Zo hebben we het proces tot het komen van de jaarrekening dit jaar verder geoptimaliseerd. De doorlooptijd is korter geworden. Zo kunnen we inzicht geven in het jaarresultaat. Met lean management maken we zoveel mogelijk gebruik van de kennis van de werkvloer. Bijkomend voordeel is dat procesverbeteringen beter worden geborgd omdat medewerkers die het verbetervoorstel hebben bedacht het zelf ook in de praktijk uitvoeren. Sommige teams werken met een verbeterbord waarbij wekelijks de lopende verbeterinitiatieven worden gemonitord en nieuwe verbetervoorstellen worden besproken.

Educatiebeleid
2019 stond in het kader van het project ‘Educatie anders bezien’. We hebben intern onderzoek gedaan naar educatie activiteiten. Alle activiteiten willen we bundelen vanuit één visie op educatie. Met vijf kernthema’s: waterbewustzijn, leven lang leren, instroom nieuwe medewerkers, onderwijs & innovatie en internationalisering.
De visie is erop gericht dat educatie niet een losstaande activiteit is maar integraal onderdeel van het waterschapswerk. We sluiten hierbij aan bij de bestuurlijke ambitie van het verhogen van waterbewustzijn: samenleving betrekken bij ontwikkeling en uitvoering van plannen, gastlessen, opleidingen in watersector, samenwerking bevorderen met kennisinstellingen en bedrijven, toegepast onderzoek en onderwijs promoten.
In 2019 hebben we:

  • Jeugdwatercongres voor 100 leerlingen (13-15 jaar) georganiseerd.
  • Meerdere kleine regionale waterprojecten gesubsidieerd.
  • Woudagemaal expositieruimte vernieuwd (lopend project).
  • 50 lezingen/excursies/bedrijfsbezoeken begeleid.
  • Informatie bijeenkomsten voor doelgroepen in de samenleving gehouden.
  • Initiatieven met de RUG over innovatie en toegepast onderzoek (alle waterschappen).
  • Nieuwe Jeugddijkgraaf ingewerkt (gaat onder andere les geven bij scholen).
  • Samenwerking met CIV; opleiding rayonbeheerders, samenwerking borgen met Norwin college vormgegeven.
  • Actieve arbeidsmarkt communicatie opgezet en diverse promotie activiteiten als werkgever voor instroom (jonge)nieuwe medewerkers.

Blue Deal Mozambique
We leveren een bijdrage aan het programma Blue Deal Mozambique. Dit programma heeft één duidelijk doel: 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd aan schoon, voldoende en veilig water helpen. De Nederlandse waterschappen stellen zich daarbij op als partner die helpt bij het zoeken naar oplossingen. We leren over en weer, waardoor ook de Nederlandse waterbeheerders zelf hun werk kunnen blijven verbeteren. Binnen dit programma ondersteunen wij de vijf Mozambikaanse waterschappen om hun taken op het gebied van waterveiligheid, watervoorziening en waterkwaliteit te verbeteren. Ook geven we ondersteuning aan de gemeente Beira in hun taken op het gebied van sanitatie en stedelijk waterbeheer. In 2019 zijn goede vorderingen gemaakt waaronder trainingen voor het monitoren van waterkwaliteit en persoonlijke gezondheid en veiligheid bij operationeel waterbeheer, het afronden van een leidraad voor dijkbeheer, de introductie van een planmatig verbeterproces voor planning en control. Voor twee van onze partners in het midden van Mozambique in de stad Beira is ook ondersteuning gegeven om de ergste noden na de orkaan IDAI van maart 2019 te herstellen. Naast onze activiteiten in Mozambique en door krachtenbundeling tussen de Nederlandse waterschappen werken we ook mee (voor beperkte tijd) aan de Blue Deal Mali en de Blue Deal Ethiopië.
Het KIWI is in 2019 opgestart en staat voor het ‘Kennismakings- en Introductieprogramma Waterschappen Internationaal’. Het is een initiatief van en wordt bekostigd door het NWB Fonds. Het KIWI leidt waterschappers op - ook één van ons - die internationaal willen gaan werken als projectadviseur of -manager. Het KIWI maakt deel uit van het leerprogramma van de Blue Deal. Het programma is een mix van leren, trainen, werken en reflecteren.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 05/27/2020 11:45:40 met de export van 05/27/2020 11:44:45