Elke 12 jaar beoordelen we de veiligheid van de primaire waterkeringen. In 2019 hebben we de duinwaterkering van Schiermonnikoog beoordeeld. Door een nieuw inzicht in de lange golven doen we in 2020 nog een aanvullende analyse. Daarna ronden we de beoordeling af. Daarnaast zijn we in 2019 gestart met de beoordeling van de dijk op Schiermonnikoog, ook deze beoordeling ronden we in 2020 af.
Dijkverbeteringen binnen HWBP
In 2018 en 2019 is tijdens deze beoordeling geconstateerd dat de dijken op het traject Koehool-Lauwersmeer en de Lauwersmeerdijk niet aan de gestelde normen voldoen. De tekortkomingen lossen we op door dijkverbeteringen uit te voeren binnen het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Voor het traject Koehool-Lauwersmeer hebben we in de verkenningsfase in 2019 op basis van nader onderzoek aan de veiligheidsopgave scherper gesteld. In 2020 ronden we dit met een laatste stap verder af. In 2019 is voor de Lauwersmeerdijk de planvormingsfase afgerond en hebben we een start gemaakt met de uitvoering. De uitvoering loopt in heel 2020 door.
Gezamenlijke onderzoeken en verbeteringen
In 2019 is door de Noordelijke waterschappen de Project Overstijgende Verkenning (POV) Waddenzeedijken afgerond. Binnen de POV hebben wij vier onderzoeken naar multifunctionele dijken, effect van voorlanden op golven, dijk met voorland (procesinnovatie) en innovatieve asfaltbekledingen uitgevoerd. De toepasbaarheid van alle innovatieve dijkverbeteringsconcepten uit de POV worden voor alle komende dijkverbeteringsprojecten nagegaan. In 2019 zijn op onze Waddenzeedijk proefvakken met innovatieve asfaltbekledingen aangelegd. De monitoring van de innovatieve asfaltbekledingen loopt de komende jaren nog door.
Beoordeling hoogtes waterkeringen uitstellen
Bij de beoordeling van de hoogte van de regionale waterkeringen maken we gebruikt van een digitaal bestand van de hoogtes. Voor deze beoordeling van de hoogte willen wij graag gebruik maken van een nieuwe Actueel Hoogtebestand Nederland 4. Dit is naar verwachting in 2021 beschikbaar. Om deze reden gaan we met de provincie Fryslân overleggen over het uitstellen van de deadline naar 2022. Dit geeft ons de mogelijkheid om in de tussentijd verdere verbeteringen in de wijze van beoordelen door te voeren. Hier hebben we door gebrek aan capaciteit als gevolg van extra inzet voor onder andere de droogte vertraging in opgelopen.
Meer dan 60 kilometer op orde
In het verbeterprogramma van de regionale waterkeringen hebben we in 2019 circa 60 kilometer waterkeringen verbeterd. Dit is meer dan de voorgenomen 25 km. Dat komt onder andere door het afronden van het project Oppenhuizen en de waterkeringen nabij Akkrum.
Met de komst van het Actuele Hoogtebestand Nederland is er betere hoogte informatie beschikbaar dan in het verleden. Hierdoor is het mogelijk dat een verbeteropgave wordt opgelost door het in de legger beter situeren van de regionale waterkering in de, in het veld aanwezige, natuurlijke hoogte. In 2019 is door het vaststellen van een betere ligging van de waterkering in de legger 40 kilometer van de verbeteropgave opgelost. Bij de start van een verbetertraject wordt daarom altijd eerst gekeken of de regionale waterkering beter in de aanwezige hoogte gesitueerd kan worden door een wijziging van de legger.
Onderhoud en noodreparaties aan dijken
We vervangen of ‘herzetten’ als het nodig is het basalt onder in de dijken. Dit hoort bij onze zorgplicht. Het geplande onderhoud is in 2019 door een landelijk tekort aan steenzetters niet uitgevoerd. Het onderhoud is daarom doorgeschoven naar 2020. Om de veiligheid tijdens het komende stormseizoen te borgen, zijn op de slechtste plekken enkele noodreparaties uitgevoerd.